Dziś mamy 28 marca 2024, czwartek, imieniny obchodzą:
21 maja 2022

Bohaterska postawa funkcjonariusza. W porę zareagował, gdy zobaczył dym

fot. kpt. Łukasz Grudniewski - Zakład Karny w Koronowie

fot. kpt. Łukasz Grudniewski - Zakład Karny w Koronowie

Płk Andrzej Gniot, Dyrektor Okręgowy Służby Więziennej w# Bydgoszczy wręczył odznakę „Semper Paratus” nadaną przez gen. Jacka Kitlińskiego, Dyrektora Generalnego Służby Więziennej kpr. Jakubowi Chojnowskiemu, funkcjonariuszowi Zakładu Karnego w Koronowie.

Bohater po służbie

Kapral Jakub Chojnowski był po służbie. Jechał samochodem, gdy zauważył wydobywający się dym z okien jednego z mieszkań w bloku przy ul. Witosa w Koronowie. Bez chwili zastanowienia podjechał pod klatkę schodową. Zadzwonił domofonem, bo chciał rozeznać się w sytuacji panującej w zadymionym mieszkaniu. Nikt nie odebrał. Mineło kilka minut. Sąsiadka mieszkająca obok, otworzyła drzwi do klatki schodowej. Kiedy funkcjonariusz wbiegał po schodach do miejsca zdarzenia, czuć było spaleniznę, w powietrzu unosił się dym. W tym momencie zawiadomił odpowiednie służby o zdarzeniu i możliwych osobach w środku.

Podczas oczekiwania na jednostkę ratowniczą na miejsce zdarzenia przybyło dwóch mężczyzn. We trzech wyważyli drzwi do mieszkania. Weszli do środka. W kuchni palił się ogień. Mundurowy ugasił go, wyniósł butlę z gazem, żeby nie dopuścić do dalszego rozprzestrzeniania się ognia. W mieszkaniu znajdował się mężczyzna, który szybko został z niego wyprowadzony. Bohaterska postawa i działania funkcjonariusza koronowskiej jednostki to akt najwyższej odwagi. Dzięki temu udało się zatrzymać rozprzestrzenianie się ognia i uratować życie ludzkie.

Wzorowy funkcjonariusz

Kpr. Jakub Chojnowski jest strażnikiem działu ochrony, w służbie od 7 stycznia 2021 roku. Jest funkcjonariuszem wyróżniającym się dużym zdyscyplinowaniem, a powierzone mu zadania realizuje z zaangażowaniem i poświęceniem, nie tylko wypełniając obowiązki służbowe. Za dokonanie czynu świadczącego o szczególnej odwadze i bohaterstwie, gen. Jacek Kitliński, Dyrektor Generalny Służby Więziennej nadał odznakę "Semper Paratus" kpr. Jakubowi Chojnackiemu. 19 maja br. w obecności kadry zarządzającej koronowską jednostką penitencjarną płk Andrzej Gniot, Dyrektor Okręgowy Służby Więziennej wręczył odznaczenie funkcjonariuszowi.

Semper Paratus

Odznaka „Semper Paratus” jest wyróżnieniem przyznawanym pracownikom i funkcjonariuszom Służby Więziennej, którzy dokonali czynu świadczącego o ich odwadze lub męstwie, a w szczególności czynu mającego na celu ratowanie życia lub zdrowia ludzkiego. Ustanowiono ją w 2010 roku decyzją Dyrektora Generalnego Służby Więziennej.

Materiał: kpt. Łukasz Grudniewski - Zakład Karny w Koronowie

Oceń artykuł: 4 5

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!


0

Pod Bydgoszczą wylądowało UFO? Tajemniczy spodek pod lasem

- To spodek obcej cywilizacji, UFO, a może to jakieś urządzenie szpiegowskie z# innego kraju? - spekulują mieszkańcy Tarkowa Dolnego w powiecie bydgoskim na widok dziwnego pojazdu, który stanął na jednej z łąk pod lasem w powiecie bydgoskim.

(czytaj więcej)
0

Domowa pizza. Jak dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu?

Chrupiący spód, soczyste warzywa, aromatyczne zioła i gorący,# rozpływający się żółty ser – pizza to danie, którym można delektować się na całym świecie. Prosta receptura zdobyła serca przedstawicieli różnych kultur, które tworzą własne kombinacje oparte na lokalnych składnikach. Nic dziwnego, klasyczna pizza to wręcz uzależniająca mieszanka sycących węglowodanów, wzmacniających smak tłuszczy, dodającego energii białka oraz pobudzających mikroelementów, pochodzących ze świeżych warzyw i ziół. Jak zatem odpowiednio dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu, a jednocześnie zaskoczyć swoich gości zupełnie nowym smakiem? Podpowiadamy!

(czytaj więcej)
0

Ponad 5,5 mln transakcji bonami. ZUS dokonał podsumowania programu

Rodzice i opiekunowie mieli dużo czasu na wykorzystanie #bonu turystycznego. Program wystartował 1 sierpnia 2020 r. i obowiązywał do 31 marca 2023 r. W tym czasie zrealizowano ponad 5,5 mln transakcji bonami na łączną kwotę blisko 3,2 mld zł. Suma płatności zrealizowanych przez mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego przekroczyła 160,6 mln zł.

(czytaj więcej)
0

Słodkości na tłusty czwartek. Przygotuj puszyste faworki

Tłusty Czwartek to w Polsce, jak wiadomo, #święto pod znakiem pączka. Inne ciastka i słodkości schodzą zwykle na dalszy plan, my chcemy jednak przypomnieć, że słodkości, które możemy serwować w tym wyjątkowo pysznym dniu jest znacznie więcej. Dajemy trzy propozycje.

(czytaj więcej)