Dziś mamy 26 kwietnia 2024, piątek, imieniny obchodzą:
11 sierpnia 2022

Gmina dostała grant w ramach realizacji programu „Cyfrowa Gmina”

fot. UG w Sicienku

fot. UG w Sicienku

Gmina Sicienko otrzymała grant w ramach Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa na# lata 2014-2020 Osi Priorytetowej V Rozwój cyfrowy JST oraz wzmocnienie cyfrowej odporności na zagrożenia REACT-EU działania 5.1 Rozwój cyfrowy JST oraz wzmocnienie cyfrowej odporności na zagrożenia dotycząca realizacji projektu grantowego „Cyfrowa Gmina” o numerze POPC.05.01.00-00-0001/21-00.

Informacja na temat grantu:

Została zawarta umowa o powierzenie grantu o numerze 3777/2/2022 W ramach Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa na lata 2014-2020 Osi Priorytetowej V Rozwój cyfrowy JST oraz wzmocnienie cyfrowej odporności na zagrożenia REACT-EU działania 5.1 Rozwój cyfrowy JST oraz wzmocnienie cyfrowej odporności na zagrożenia dotycząca realizacji projektu grantowego „Cyfrowa Gmina” o numerze POPC.05.01.00-00-0001/21-00.

Celem głównym projektu jest rozwój cyfrowy JST oraz wzmocnienie cyfrowej odporności na zagrożenia zgodnie z V osią priorytetową REACT-EU. Wprowadzenie nowych rozwiązań pozwoli na wzmocnienie bezpieczeństwa i wdrożenie nowych, aktualnych rozwiązań w dziedzinie IT, zapewniając rozwój cyfrowy JST.

Cele szczegółowe zadania obejmują:

1. Rozwój cyfrowy JST poprzez nabycie i wdrożenie sprzętu serwerowego wraz z niezbędnym oprogramowaniem systemowym i licencjami oraz wdrożenie rozwiązań opartych o wirtualizację, jak również rozbudowę istniejącego systemu backup o dodatkowy serwer kopii zapasowych.
2. Wzmocnienie cyber-bezpieczeństwa poprzez wdrożenie kontrolera usług katalogowych i środowiska centralnego zarządzania zasadami uprawnień grup użytkowników w sieci lokalnej, a także uruchomienie serwera zasad sieciowych.
3. Wzrost świadomości pracowników JST związanych z bezpieczeństwem poprzez szkolenie dotyczące cyber-zagrożeń.
4. Wykonanie diagnozy cyber-bezpieczeństwa w JST.

Zakładane efekty realizacji zadania:

1) rozwój cyfrowy JST poprzez wdrożenie aktualnego i bezpiecznego środowiska do pracy grupowej w JST,
2) zwiększenie bezpieczeństwa przetwarzanych danych a także zapewnienie warunków do skutecznej pracy zdalnej pracowników JST w ramach przeciwdziałania skutkom pandemii COVID-19,
3) przeszkolenie pracowników JST z wykorzystania nowych rozwiązań IT oraz bezpieczeństwa podczas korzystania z cyfrowych narzędzi pracy.
Łączna wartość grantu: 110 475,98 zł
Wkład Funduszy Europejskich: 100% finansowania

Materiał: UG w Sicienku

Oceń artykuł: 0 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!


0

Ciekawostki rolnicze z gminy. Uprawa buraka cukrowego

Dziś opowiemy o wyjątkowej postaci - Józefie Budzie. A w związku z tym, że #na okolicznych polach rozpoczęły się już wiosenne prace, nie zabraknie w naszej ciekawostce też wątku rolniczego.

(czytaj więcej)
0

Domowa pizza. Jak dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu?

Chrupiący spód, soczyste warzywa, aromatyczne zioła i gorący,# rozpływający się żółty ser – pizza to danie, którym można delektować się na całym świecie. Prosta receptura zdobyła serca przedstawicieli różnych kultur, które tworzą własne kombinacje oparte na lokalnych składnikach. Nic dziwnego, klasyczna pizza to wręcz uzależniająca mieszanka sycących węglowodanów, wzmacniających smak tłuszczy, dodającego energii białka oraz pobudzających mikroelementów, pochodzących ze świeżych warzyw i ziół. Jak zatem odpowiednio dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu, a jednocześnie zaskoczyć swoich gości zupełnie nowym smakiem? Podpowiadamy!

(czytaj więcej)
0

Ponad 5,5 mln transakcji bonami. ZUS dokonał podsumowania programu

Rodzice i opiekunowie mieli dużo czasu na wykorzystanie #bonu turystycznego. Program wystartował 1 sierpnia 2020 r. i obowiązywał do 31 marca 2023 r. W tym czasie zrealizowano ponad 5,5 mln transakcji bonami na łączną kwotę blisko 3,2 mld zł. Suma płatności zrealizowanych przez mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego przekroczyła 160,6 mln zł.

(czytaj więcej)
0

Słodkości na tłusty czwartek. Przygotuj puszyste faworki

Tłusty Czwartek to w Polsce, jak wiadomo, #święto pod znakiem pączka. Inne ciastka i słodkości schodzą zwykle na dalszy plan, my chcemy jednak przypomnieć, że słodkości, które możemy serwować w tym wyjątkowo pysznym dniu jest znacznie więcej. Dajemy trzy propozycje.

(czytaj więcej)