Dziś mamy 29 marca 2024, piątek, imieniny obchodzą:
21 października 2018
Młodzieżowe Mistrzostwa Polski

Gryfiacy wywalczyli brązowe medale

fot. pow.

fot. pow.

Październikowe weekendy obfitowały w sportowe wydarzenia z udziałem zawodników ULKS Gryf Wojnowo.

Dużym sukcesem zakończył się start zapaśników z Wojnowa (gmina Sicienko) na rozegranych w dniach 19-20 października roku w Chełmie (województwo lubelskie), Młodzieżowych Mistrzostwach Polski w zapasach w stylu wolnym i zapasach kobiet (21-23 lata).

W piątkowy poranek w daleką podróż wraz z trenerem Jakubem Janiszewskim udało się dwoje reprezentantów ULKS Gryf Wojnowo, Klaudia Żakowska i dwukrotny reprezentant Polski na Mistrzostwach Europy Adam Górzyński. Adam powrócił do treningów po przerwie spowodowanej maturą, którą pomyślnie zdał, następnie praca zawodowa oraz podjął zaoczne studia na kierunku fizjoterapii. Czasu na regularne treningi pozostawało nie wiele. Spore doświadczenie i sportowy tryb życia pozwoliły Klaudii i Adamowi przygotować się do startu w tak poważnych zawodach.

Pierwszy historyczny medal w 23-letniej historii klubu z Wojnowa w kategorii młodzieżowej w zapasach kobiet zdobyła Klaudia Żakowska. Jest to zarazem Jej pierwszy medal rangi Mistrzostw Polski. Kolejny medal do swojej kolekcji dołożył Adam Górzyński. W walce o „brąz” pokonał przez przewagę techniczną Łukasza Rusińskiego (MLUKS Zapasy Włodawa), z którym to w 2015 roku wygrał rywalizację o wyjazd na Mistrzostwa Europu kadetów do Samokov (Bułgaria). - Zdobycie dwóch medali Mistrzostw Polski to duży sukces całego środowiska sportowego związanego z zapasami w Wojnowie. To również spory dorobek punktowy w klasyfikacji współzawodnictwa sportowego dzieci i młodzieży, co jest ściśle powiązane z finansami klubu. Skromny budżet nie pozwala nam na wiele. Na wszystkie zawody jeździmy swoimi prywatnymi samochodami. Nie stać nas na wynajmowanie busów czy autobusów i z niektórych wyjazdów na zawody jesteśmy zmuszeni rezygnować. Jednak nie załamujemy rąk i pracujemy dalej. Kolejny start młodych „wojowników” z Wojnowa już w ten weekend, a będzie to Ogólnopolski Turniej Młodzików (12-14 lat) w Miliczu – zapowiedział Jakub Janiszewski.

Wyniki Młodzieżowych Mistrzostw Polski:

Klaudia Żakowska (57 kg) - medal brązowy

Adam Górzyński (65 kg) - medal brązowy

Oceń artykuł: 10 12

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!


0

Pod Bydgoszczą wylądowało UFO? Tajemniczy spodek pod lasem

- To spodek obcej cywilizacji, UFO, a może to jakieś urządzenie szpiegowskie z# innego kraju? - spekulują mieszkańcy Tarkowa Dolnego w powiecie bydgoskim na widok dziwnego pojazdu, który stanął na jednej z łąk pod lasem w powiecie bydgoskim.

(czytaj więcej)
0

Domowa pizza. Jak dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu?

Chrupiący spód, soczyste warzywa, aromatyczne zioła i gorący,# rozpływający się żółty ser – pizza to danie, którym można delektować się na całym świecie. Prosta receptura zdobyła serca przedstawicieli różnych kultur, które tworzą własne kombinacje oparte na lokalnych składnikach. Nic dziwnego, klasyczna pizza to wręcz uzależniająca mieszanka sycących węglowodanów, wzmacniających smak tłuszczy, dodającego energii białka oraz pobudzających mikroelementów, pochodzących ze świeżych warzyw i ziół. Jak zatem odpowiednio dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu, a jednocześnie zaskoczyć swoich gości zupełnie nowym smakiem? Podpowiadamy!

(czytaj więcej)
0

Ponad 5,5 mln transakcji bonami. ZUS dokonał podsumowania programu

Rodzice i opiekunowie mieli dużo czasu na wykorzystanie #bonu turystycznego. Program wystartował 1 sierpnia 2020 r. i obowiązywał do 31 marca 2023 r. W tym czasie zrealizowano ponad 5,5 mln transakcji bonami na łączną kwotę blisko 3,2 mld zł. Suma płatności zrealizowanych przez mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego przekroczyła 160,6 mln zł.

(czytaj więcej)
0

Słodkości na tłusty czwartek. Przygotuj puszyste faworki

Tłusty Czwartek to w Polsce, jak wiadomo, #święto pod znakiem pączka. Inne ciastka i słodkości schodzą zwykle na dalszy plan, my chcemy jednak przypomnieć, że słodkości, które możemy serwować w tym wyjątkowo pysznym dniu jest znacznie więcej. Dajemy trzy propozycje.

(czytaj więcej)