Dziś mamy 25 kwietnia 2024, czwartek, imieniny obchodzą:
28 czerwca 2022

Kwaśnica na 1. miejscu! „Słoneczniki” wygrały w kategorii gotowych potraw

fot. KGW „Słonecznik”, UG w Białych Błotach

fot. KGW „Słonecznik”, UG w Białych Błotach

Koło Gospodyń Wiejskich „Słoneczniki” zdobyło pierwsze miejsce na# tegorocznej edycji Jarmarku Produktów Lokalnych w Sicienku, za Kwaśnicę Kujawską w konkursie pt. „Smaki Trzech Dolin”.

Danie okazało się hitem w swojej kategorii, podczas tegorocznej edycji Jarmarku Produktów Lokalnych w Sicienku, który przyciągnął w minioną sobotę gości z całego regionu Kujaw i Pomorza. Jarmark zorganizowany przez Gminę Sicienko z udziałem partnerów: Lokalnej Grupy Działania „Trzy Doliny” i Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, stał się doskonałą okazją, by  zasmakować w kulinarnej różnorodności regionu. Sukces Kwaśnicy „Słoneczników” cieszy tym bardziej, że danie naszych gospodyń zyskało godne miejsce pośród innych regionalnych specjałów, ciesząc oczy i podniebienie uczestników. Było zaś w  czym wybierać: na kilkudziesięciu stoiskach odwiedzający mieli do wyboru: wędliny, dżemy i miody oraz domowe ciasta. Popularnością cieszyły się także tłoczone soki.

Kwaśnica Kujawska KGW „Słoneczniki” o miejsce na podium rywalizowała łącznie z 62 potrawami i produktami, jakie zgłoszono do konkursu kulinarnego pod hasłem „Smaki Trzech Dolin”. Najlepszych wybierano w kategoriach: produkt spożywczy pochodzenia roślinnego, zwierzęcego lub w kategorii mieszanej (zaliczano do niej ciasta, desery i napoje). Danie „Słoneczników” zajęło pierwsze miejsce w kategorii potraw gotowych. Gratulujemy uzyskanych wyników, czując satysfakcję z faktu, że Kwaśnica przygotowana zapobiegliwymi rękami gospodyń zdobywa sobie coraz większą popularność- jak się okazuje, już nie tylko lokalnie.

Dużą popularnością cieszyły się również inne propozycje  przygotowane  przez organizatorów jarmarku, m.in. porady dietetyka klinicznego. Kolejki chętnych ustawiały się także do pamiątkowych sesji zdjęciowych z sową i alpakami. Natomiast w ramach pokazów kulinarnych ich uczestnicy mogli skosztować dość oryginalnych zestawień- m.in. zielonych szparagów z wędzonym majonezem oraz duszonego rabarbaru, podawanego w miodzie z kruszonką, pudrem i dodatkiem lubczyku. Wiele emocji wzbudziła również konkurencja picia naturalnie tłoczonych soków na czas- ceniona przez zawodników, którzy obok rywalizacji doceniali przede wszystkim jakość i smak podawanych produktów.

Wszystkie doznania i kulinarne wrażenia pozostaną z nami na dłużej, podobnie jak oryginalny i nie do podrobienia smak Kwaśnicy u „Słoneczników”.

O samym jarmarku pisaliśmy tutaj.

Materiał: UG w Białych Błotach/red.

Oceń artykuł: 0 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!


0

Ciekawostki rolnicze z gminy. Uprawa buraka cukrowego

Dziś opowiemy o wyjątkowej postaci - Józefie Budzie. A w związku z tym, że #na okolicznych polach rozpoczęły się już wiosenne prace, nie zabraknie w naszej ciekawostce też wątku rolniczego.

(czytaj więcej)
0

Domowa pizza. Jak dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu?

Chrupiący spód, soczyste warzywa, aromatyczne zioła i gorący,# rozpływający się żółty ser – pizza to danie, którym można delektować się na całym świecie. Prosta receptura zdobyła serca przedstawicieli różnych kultur, które tworzą własne kombinacje oparte na lokalnych składnikach. Nic dziwnego, klasyczna pizza to wręcz uzależniająca mieszanka sycących węglowodanów, wzmacniających smak tłuszczy, dodającego energii białka oraz pobudzających mikroelementów, pochodzących ze świeżych warzyw i ziół. Jak zatem odpowiednio dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu, a jednocześnie zaskoczyć swoich gości zupełnie nowym smakiem? Podpowiadamy!

(czytaj więcej)
0

Ponad 5,5 mln transakcji bonami. ZUS dokonał podsumowania programu

Rodzice i opiekunowie mieli dużo czasu na wykorzystanie #bonu turystycznego. Program wystartował 1 sierpnia 2020 r. i obowiązywał do 31 marca 2023 r. W tym czasie zrealizowano ponad 5,5 mln transakcji bonami na łączną kwotę blisko 3,2 mld zł. Suma płatności zrealizowanych przez mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego przekroczyła 160,6 mln zł.

(czytaj więcej)
0

Słodkości na tłusty czwartek. Przygotuj puszyste faworki

Tłusty Czwartek to w Polsce, jak wiadomo, #święto pod znakiem pączka. Inne ciastka i słodkości schodzą zwykle na dalszy plan, my chcemy jednak przypomnieć, że słodkości, które możemy serwować w tym wyjątkowo pysznym dniu jest znacznie więcej. Dajemy trzy propozycje.

(czytaj więcej)