Dziś mamy 28 marca 2024, czwartek, imieniny obchodzą:
26 listopada 2021

Ruszyła 25. Świąteczna Zbiórka Żywności. Pomóc można stacjonarnie i online

fot. pixabay.com

fot. pixabay.com

Świąteczna Zbiórka Żywności odbywa się już# po raz 25., pod hasłem „Święta godne, a nie głodne”. W tym roku pomóc można zarówno biorąc udział w zbiórce w sklepach stacjonarnych, która odbędzie się w dniach 26-27 listopada, a także w zbiórce prowadzonej w charytatywnym sklepie online zbiorkazywnosci.pl.

Według danych GUS w 2020 roku odsetek osób żyjących w skrajnym ubóstwie wzrósł do 5,2%, co oznacza że około 1,9 mln Polaków dysponuje miesięcznie kwotą mniejszą niż 600 zł. Codziennie muszą podejmować niemożliwe decyzje pomiędzy opłaceniem rachunków, kupnem leków czy jedzenia. Wpływ na powiększenie liczby osób potrzebujących pomocy miała bez wątpienia trwająca pandemia koronawirusa. To oznacza, że również do Banków Żywności zgłasza się więcej potrzebujących.

Jedną z form wsparcia jest Świąteczna Zbiórka Żywności, która odbędzie się w tym roku po raz 25. W dniach 26-27 listopada br. w 2 345 sklepach w Polsce pojawią się wolontariusze oraz koszyki, w których można zostawić zakupione produkty o długim terminie przydatności do spożycia, takie jak: mąka, makaron, kasza, cukier, olej, konserwy, przetwory owocowe i warzywne, bakalie czy słodycze. Pełna lista sklepów dostępna jest tutaj: https://zbiorkazywnosci.pl/sklepy/.

Pandemia koronawirusa miała swój negatywny wpływ także na zbiórki żywności. W 2020 roku zebrano 10-krotnie mniej jedzenia niż w roku 2019 – zaledwie 76 ton. Przy rosnącej liczbie osób potrzebujących pomocy taki wynik może okazać się niewystarczający, aby pomóc wszystkim.

– Obecnie, bardziej niż kiedykolwiek wcześniej, potrzebujemy aktów solidarności z drugim człowiekiem, zwłaszcza potrzebującym pomocy. Gest podzielenia się z kimś głodnym żywnością, jest jednym z najbardziej pozytywnych, na jakie można się zdobyć. Osoby, które zwracają się z prośbą o pomoc, potrzebują takich gestów jak najwięcej. Nie zawiedźmy ich. Pomóżmy w sklepie albo w internecie. Niech te Święta będą godne – apeluje Beata Ciepła Prezes Federacji Polskich Banków Żywności.

Drugą metodą wsparcia Świątecznej Zbiórki Żywności jest odwiedzenie charytatywnego sklepu online: www.zbiorkazywnosci.pl, w którym do kupienia są wirtualne produkty, a za zebrane w ten sposób pieniądze Banki kupią żywność dla osób w trudnej sytuacji życiowej. Zbiórka online rozpoczęła się 15 listopada i potrwa aż do 20 grudnia br.

– Zarówno kolejna fala pandemii jak również obecna sytuacja ekonomiczna stawiają osoby potrzebujące w bardzo trudnej sytuacji. Powinniśmy o nich pamiętać i pomagać. Szczególnie, że pomóc możemy zarówno stacjonarnie jak i online. Od lat na wiele sposobów wspieramy Świąteczną Zbiórkę Żywności i widzimy, że w tym roku ta pomoc jest potrzebna jeszcze bardziej niż zwykle – mówi Łukasz Śliwiński Dyrektor Marketingu w McCormick Polska, który jest strategicznym partnerem Banków Żywności.

Materiał: Banki Żywności

Oceń artykuł: 4 4

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!


0

Pod Bydgoszczą wylądowało UFO? Tajemniczy spodek pod lasem

- To spodek obcej cywilizacji, UFO, a może to jakieś urządzenie szpiegowskie z# innego kraju? - spekulują mieszkańcy Tarkowa Dolnego w powiecie bydgoskim na widok dziwnego pojazdu, który stanął na jednej z łąk pod lasem w powiecie bydgoskim.

(czytaj więcej)
0

Domowa pizza. Jak dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu?

Chrupiący spód, soczyste warzywa, aromatyczne zioła i gorący,# rozpływający się żółty ser – pizza to danie, którym można delektować się na całym świecie. Prosta receptura zdobyła serca przedstawicieli różnych kultur, które tworzą własne kombinacje oparte na lokalnych składnikach. Nic dziwnego, klasyczna pizza to wręcz uzależniająca mieszanka sycących węglowodanów, wzmacniających smak tłuszczy, dodającego energii białka oraz pobudzających mikroelementów, pochodzących ze świeżych warzyw i ziół. Jak zatem odpowiednio dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu, a jednocześnie zaskoczyć swoich gości zupełnie nowym smakiem? Podpowiadamy!

(czytaj więcej)
0

Ponad 5,5 mln transakcji bonami. ZUS dokonał podsumowania programu

Rodzice i opiekunowie mieli dużo czasu na wykorzystanie #bonu turystycznego. Program wystartował 1 sierpnia 2020 r. i obowiązywał do 31 marca 2023 r. W tym czasie zrealizowano ponad 5,5 mln transakcji bonami na łączną kwotę blisko 3,2 mld zł. Suma płatności zrealizowanych przez mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego przekroczyła 160,6 mln zł.

(czytaj więcej)
0

Słodkości na tłusty czwartek. Przygotuj puszyste faworki

Tłusty Czwartek to w Polsce, jak wiadomo, #święto pod znakiem pączka. Inne ciastka i słodkości schodzą zwykle na dalszy plan, my chcemy jednak przypomnieć, że słodkości, które możemy serwować w tym wyjątkowo pysznym dniu jest znacznie więcej. Dajemy trzy propozycje.

(czytaj więcej)