Dziś mamy 29 marca 2024, piątek, imieniny obchodzą:
01 października 2021

Wsparcie inwestycji sprzedaży produktów rolnych. Sprawdź szczegóły!

fot. archiwum

fot. archiwum

1 października 2021 roku zostanie ogłoszony nabór wniosków o# przyznanie pomocy dla poddziałania 4.2 „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Nabór wniosków rozpocznie się 31 października 2021 r.

Nabór będzie dotyczył sektorów wytwarzania pasz na bazie surowców niemodyfikowanych genetycznie (bez GMO) oraz przetwarzania i sprzedaży hurtowej ziół.

Naborem zostanie objęty zakres działalności zgodnie z podanymi poniżej numerami Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD) wraz z uszczegółowieniem:

- 10.39.Z Pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw - w zakresie przetwarzania ziół;

- 10.41.Z Produkcja olejów i pozostałych tłuszczów płynnych - w zakresie przetwarzania ziół;

- 10.83.Z Przetwórstwo herbaty i kawy – w zakresie produkcji herbat ziołowych lub herbat ziołowych z dodatkiem owoców i innych roślin;

- 10.91.Z Produkcja gotowej paszy dla zwierząt gospodarskich - w zakresie wytwarzania pasz na bazie surowców niemodyfikowanych genetycznie (bez GMO) - dotyczy mikro, małych i średnich przedsiębiorstw (MŚP) oraz przedsiębiorstw dużych;

- 46.21.Z Sprzedaż hurtowa zboża, nieprzetworzonego tytoniu, nasion i pasz dla zwierząt - w zakresie sprzedaży hurtowej ziół.

Zakres pomocy związany jest przede wszystkim z ustaleniem tzw. linii demarkacyjnych pomiędzy PROW 2014-2020 a Krajowym Planem Odbudowy i Zwiększania Odporności (KPO) w zakresie wsparcia sektora przetwórstwa i wprowadzania do obrotu produktów rolnych, tak aby nie tworzyć w tym samym czasie konkurencyjnych programów pomocowych o analogicznym zakresie dofinasowania.

Obecnie trwają intensywne przygotowania do wdrożenia KPO, w którym w ramach Inwestycji A1.4.1. „Inwestycje na rzecz dywersyfikacji i skracania łańcucha dostaw produktów rolnych i spożywczych oraz budowy odporności podmiotów uczestniczących w łańcuchu”, zaplanowano wsparcie przetwórstwa produktów rolnych i rybnych oraz ich zbytu. Po oficjalnej akceptacji KPO przez Komisję Europejską możliwe będzie przeprowadzenie pierwszego naboru wniosków dla sektora spożywczego, co najprawdopodobniej nastąpi w I połowie 2022 r.

Jednocześnie MRiRW zachęca firmy przetwórcze do podjęcia przygotowań koniecznych do realizacji inwestycji ze środków Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności, tak aby środki te mogły być jak najszybciej uruchomione w celu odbudowy wzrostu gospodarczego.

Materiał: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Oceń artykuł: 0 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!


0

Pod Bydgoszczą wylądowało UFO? Tajemniczy spodek pod lasem

- To spodek obcej cywilizacji, UFO, a może to jakieś urządzenie szpiegowskie z# innego kraju? - spekulują mieszkańcy Tarkowa Dolnego w powiecie bydgoskim na widok dziwnego pojazdu, który stanął na jednej z łąk pod lasem w powiecie bydgoskim.

(czytaj więcej)
0

Domowa pizza. Jak dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu?

Chrupiący spód, soczyste warzywa, aromatyczne zioła i gorący,# rozpływający się żółty ser – pizza to danie, którym można delektować się na całym świecie. Prosta receptura zdobyła serca przedstawicieli różnych kultur, które tworzą własne kombinacje oparte na lokalnych składnikach. Nic dziwnego, klasyczna pizza to wręcz uzależniająca mieszanka sycących węglowodanów, wzmacniających smak tłuszczy, dodającego energii białka oraz pobudzających mikroelementów, pochodzących ze świeżych warzyw i ziół. Jak zatem odpowiednio dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu, a jednocześnie zaskoczyć swoich gości zupełnie nowym smakiem? Podpowiadamy!

(czytaj więcej)
0

Ponad 5,5 mln transakcji bonami. ZUS dokonał podsumowania programu

Rodzice i opiekunowie mieli dużo czasu na wykorzystanie #bonu turystycznego. Program wystartował 1 sierpnia 2020 r. i obowiązywał do 31 marca 2023 r. W tym czasie zrealizowano ponad 5,5 mln transakcji bonami na łączną kwotę blisko 3,2 mld zł. Suma płatności zrealizowanych przez mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego przekroczyła 160,6 mln zł.

(czytaj więcej)
0

Słodkości na tłusty czwartek. Przygotuj puszyste faworki

Tłusty Czwartek to w Polsce, jak wiadomo, #święto pod znakiem pączka. Inne ciastka i słodkości schodzą zwykle na dalszy plan, my chcemy jednak przypomnieć, że słodkości, które możemy serwować w tym wyjątkowo pysznym dniu jest znacznie więcej. Dajemy trzy propozycje.

(czytaj więcej)