Dziś mamy 19 kwietnia 2024, piątek, imieniny obchodzą:
04 października 2018
Odznaki i wyróżnienia dla mieszkańców powiatu bydgoskiego

Zasłużeni dla Kultury Polskiej

fot. K.Wysocka/Starostwo Bydgoszcz

fot. K.Wysocka/Starostwo Bydgoszcz

Dnia 3 października odbyło się uroczyste wręczenie odznak i nagród dla osób z Powiatu Bydgoskiego.

W uroczystości uczestniczył Starosta Bydgoski Wojciech Porzych oraz Wicestarosta Zbigniew Łuczak, Zenon Rydelski – Przewodniczący Rady Powiatu Bydgoskiego, a także radni Powiatu Bydgoskiego oraz przedstawiciele gmin.

W pierwszej części Starosta Wojciech Porzych wręczył w imieniu Ministra Kultury i Dziedzictwa Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego 3 odznaki „Zasłużony dla Kultury Polskiej”.

Osoby odznaczone to:

Henryka Bryś - mieszkanka sołectwa Łochowo, miłośniczka polskiego folkloru, uzdolniona wokalnie i muzycznie aktywna członkini wielopokoleniowego zespołu folklorystycznego „Łochowianie”, który od ponad 30 lat występuje nie tylko dla lokalnej publiczności, ale również na arenie ogólnopolskiej i międzynarodowej.

Irena Owczarzak - założycielka zespołu wokalnego „Brzozowiacy”, który funkcjonuje od 2003 roku. Zespół wokalny pod jej kierunkiem zachwyca swoją muzykalnością nie tylko lokalną społeczność, ale również miłośników muzyki w Polsce i w Europie. Pani Owczarzak wraz z zespołem licznie koncertuje. Podczas koncertów zespół wykonuje pieśni patriotyczne, ludowe, religijne oraz biesiadne. Swoją obecnością uświetnia nie tylko wydarzenia lokalne, ale również bierz udział w wielu przeglądach wokalnych i zespołowych.

Piotr Wizimirski - pracuje na rzecz szerzenia kultury w gminie Osielsko od 1988 roku. od 2003 r. pracuje na stanowisku starszego instruktora w GOK Osielsko. Jest organizatorem cyklicznych wydarzeń kulturalnych m.in: Konkursu „Plastyka w naszej gminie”, Gminnego konkursu ortograficznego, który przekształcił się w „Powiatowe Dyktando Ortograficzne dla dzieci i dorosłych – pomysłodawca i współpracujący ze Szkołą Podstawową w Niemczu.

Ponadto dwie osoby zostały wyróżnione dyplomem Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego to:

Iwona Lichocka - w Bibliotece w Solcu Kujawskim pracuje od roku 1997, zaś od roku 2009 pełni w niej funkcję dyrektora. Przez ten okres zainicjowała działalność Dyskusyjnego Klubu Książki dla Dorosłych, który działa do dziś. Od 2012 roku, czyli od momentu powołania w Solcu Kujawskim Uniwersytetu Trzeciego Wieku jest jego koordynatorem.

Radosław Osiński - doktor nauk humanistycznych, Absolwent polonistyki na Wydziale Filologicznym UMK w Toruniu. Ukończył również Europejskie Studia Podyplomowe w Centrum Studiów Europejskich UMK im. Jeana Monneta w Toruniu oraz Komunikację Społeczną i Public Relations – studia podyplomowe w Wyższej Szkole Bankowej w Toruniu. Jest jedynym autorem w Polsce, który wygrał dwa najważniejsze krajowe konkursy dla młodych krytyków filmowych - w 2011 roku zwyciężył w I edycji konkursu „Powiększenie” portalu Filmweb, a w 2013 roku zdobył Grand Prix XVII edycji Konkursu o Nagrodę im. Krzysztofa Mętraka. Jest autorem kilkudziesięciu tekstów z zakresu filmoznawstwa i krytyki filmowej publikowanych w prestiżowych wydawnictwach oraz w sieci.

Oceń artykuł: 4 13

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!


0

Okruchy i ciekawostki historii. Opowieści Staropolskiej Wisły

Od Heweliusza do nicponiów z carskich# magazynów.

(czytaj więcej)
0

Domowa pizza. Jak dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu?

Chrupiący spód, soczyste warzywa, aromatyczne zioła i gorący,# rozpływający się żółty ser – pizza to danie, którym można delektować się na całym świecie. Prosta receptura zdobyła serca przedstawicieli różnych kultur, które tworzą własne kombinacje oparte na lokalnych składnikach. Nic dziwnego, klasyczna pizza to wręcz uzależniająca mieszanka sycących węglowodanów, wzmacniających smak tłuszczy, dodającego energii białka oraz pobudzających mikroelementów, pochodzących ze świeżych warzyw i ziół. Jak zatem odpowiednio dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu, a jednocześnie zaskoczyć swoich gości zupełnie nowym smakiem? Podpowiadamy!

(czytaj więcej)
0

Ponad 5,5 mln transakcji bonami. ZUS dokonał podsumowania programu

Rodzice i opiekunowie mieli dużo czasu na wykorzystanie #bonu turystycznego. Program wystartował 1 sierpnia 2020 r. i obowiązywał do 31 marca 2023 r. W tym czasie zrealizowano ponad 5,5 mln transakcji bonami na łączną kwotę blisko 3,2 mld zł. Suma płatności zrealizowanych przez mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego przekroczyła 160,6 mln zł.

(czytaj więcej)
0

Słodkości na tłusty czwartek. Przygotuj puszyste faworki

Tłusty Czwartek to w Polsce, jak wiadomo, #święto pod znakiem pączka. Inne ciastka i słodkości schodzą zwykle na dalszy plan, my chcemy jednak przypomnieć, że słodkości, które możemy serwować w tym wyjątkowo pysznym dniu jest znacznie więcej. Dajemy trzy propozycje.

(czytaj więcej)