Dziś mamy 13 listopada 2025, czwartek, imieniny obchodzą:
14 października 2025

Ćwiczenie z zakresu reagowania kryzysowego. Wsparcie i koordynacja

fot. DWOT

fot. DWOT

10 października 2025 roku na terenie Bazy# Paliw PERN w Zamku Bierzgłowskim w gminie Łubianka odbyło się kompleksowe ćwiczenie z zakresu reagowania kryzysowego. W przedsięwzięciu zorganizowanym przez 8 Kujawsko-Pomorską Brygadę Obrony Terytorialnej (8 K-PBOT) oraz dzięki uprzejmości Gminy Łubianka i Zarządu Spółki PERN S.A. udział wzięły służby ratownicze, Policja, administracja samorządowa, Lasy Państwowe oraz Żandarmeria Wojskowa. Celem ćwiczenia było doskonalenie współdziałania pomiędzy podmiotami odpowiedzialnymi za bezpieczeństwo publiczne w sytuacjach zagrożenia.

Symulowany atak i rozwój sytuacji kryzysowej

Na początku ćwiczenia żołnierze 8 K-PBOT skoncentrowali się na neutralizacji zagrożenia ze strony grup dywersyjnych, które zagrażały obiektowi ważnemu dla bezpieczeństwa i obronności kraju.

Scenariusz ćwiczenia zakładał dynamiczny rozwój zdarzeń o charakterze dywersyjnym w czasie wojny. W wyniku ataku z użyciem dronów i środków wybuchowych doszło do pożaru na terenie Bazy Paliw. Działania napastników doprowadziły do zagrożenia dla infrastruktury ważnej dla bezpieczeństwa Państwa, jej pracowników oraz mieszkańców okolicznych terenów.

Na miejscu natychmiast rozpoczęły działania jednostki Państwowej Straży Pożarnej, jednak ze względu na skalę i charakter zagrożenia (grupy dywersyjne uniemożliwiały gaszenie pożaru) wójt gminy Łubianka wystąpił o wsparcie do Dowódcy 81 batalionu lekkiej piechoty z Torunia, będącego częścią 8 K-PBOT.

Końcowym etapem szkolenia była ewakuacja drogą powietrzną żołnierza rannego podczas wymiany ognia, przeprowadzona zgodnie z procedurą MEDEVAC. Realizacja tego etapu była możliwa dzięki wsparciu 56 Bazy Lotniczej z Inowrocławia.

Wsparcie i koordynacja działań przez 8 K-PBOT

Żołnierze 8 K-PBOT zostali skierowani do rejonu zdarzenia, gdzie wspierali działania służb ratowniczych. Ich zadaniem było prowadzenie rozpoznania sytuacji (zestaw BSP Fly Eye dawał podgląd miejsca działań w czasie rzeczywistym), pomoc w zabezpieczeniu terenu oraz funkcjonariuszy PSP podczas gaszenia pożaru, a także zapewnienie wsparcia logistycznego i organizacyjnego w działaniach ewakuacyjnych.

Terytorialsi współdziałając z gminą, Policją, PCK oraz klasą mundurową, wspomagali proces ewakuacji ludności z zagrożonych terenów i organizację punktu tymczasowego pobytu mieszkańców. W ramach ćwiczenia żołnierze zapewnili również wsparcie w zakresie udzielania pomocy poszkodowanym oraz zabezpieczenia dróg dojazdowych dla służb ratowniczych.

Profesjonalizm i gotowość do reagowania

W trakcie ćwiczenia sprawdzono m.in. procedury wymiany informacji pomiędzy służbami oraz skuteczność systemu dowodzenia i łączności. Ppłk Daniel Siudak, Dowódca 81 batalionu lekkiej piechoty podkreślił znaczenie wspólnych ćwiczeń dla bezpieczeństwa mieszkańców regionu:

„Moi żołnierze są przygotowani do wsparcia społeczności lokalnych w sytuacjach kryzysowych. Wspólne ćwiczenia ze służbami ratowniczymi pozwalają nam doskonalić współpracę i budować realne zdolności reagowania na różne typy zagrożeń.”

Współpraca dla bezpieczeństwa

Dzięki zaangażowaniu wszystkich uczestników – żołnierzy, strażaków, policjantów, przedstawicieli Lasów Państwowych, samorządu, funkcjonariuszy Żandarmerii Wojskowej oraz pracowników PERN S.A. – udało się skutecznie przećwiczyć działania w sytuacji zagrożenia bezpieczeństwa publicznego i infrastruktury krytycznej.

Terytorialsi są nie tylko integralną częścią systemu obrony państwa, ale również istotnym ogniwem wspierającym lokalne społeczności w sytuacjach zagrożenia.

Tekst: kpt. Paweł Banasiak

Oceń artykuł: 2 2

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!


0

Dzień Świętego Marcina. Tradycje z różnych stron Europy

11 listopada w wielu krajach Europy obchodzi się# Dzień Świętego Marcina – patrona m.in. żołnierzy, podróżników, dzieci i ubogich. Święty Marcin z Tours, urodzony na terenach dzisiejszych Węgier, zasłynął z dobroci i pomocy potrzebującym.

(czytaj więcej)
0

Józef Piłsudski. Młodość współtwórcy niepodległości

Józef Piłsudski wywodził się z rodu szlacheckiego#, osiadłego na Wileńszczyźnie co najmniej od XVII wieku. Urodził się 5 grudnia 1867 r. w majątku Zułów. Był czwartym dzieckiem Józefa i Marii z domu Billewicz. Miał jedenaścioro rodzeństwa. Najbardziej znani byli Bronisław – etnograf, odkrywca Ajnów – autochtonicznego ludu Japonii, i Jan, prawnik, w okresie międzywojennym poseł na Sejm, minister skarbu i wiceprezes Banku Polskiego.

(czytaj więcej)
0

Dzisiaj 11 listopada. Narodowe Święto Niepodległości

107 lat temu urzeczywistniły się marzenia# narodu polskiego o długo wyczekiwanej wolności po tym, gdy wskutek rozbiorów pod koniec XVIII w. Rzeczpospolita zniknęła z mapy Europy. Odzyskanie przez Polskę niepodległości w 1918 r. po 123 latach zaborów było wynikiem nie tylko sprzyjających okoliczności dziejowych, ale także ofiary krwi, poświęcenia i pracy wielu pokoleń Polaków. O Niepodległą walczyli w wojnach napoleońskich, zrywach narodowowyzwoleńczych i I wojnie światowej, jak również podejmowali codzienny trud zachowania polskiej tożsamości na terenach pod panowaniem zaborców i na emigracji.

(czytaj więcej)
0

Rogal świętomarciński. Tradycyjny przysmak prosto z Wielkopolski

Oferta kulinarna województwa wielkopolskiego jest# niezwykle bogata. To region, w którym tradycyjne jedzenie ma się wręcz znakomicie. Od dekad kultywowane są tu tradycyjne dla tego obszaru produkty i dania. W codziennym jadłospisie każdego Wielkopolanina znaleźć można pyry (ziemniaki) z gzikiem, polewkę na serwatce, korbal (dynię) czy plyndze (placki ziemniaczane). Jednak najznamienitszym rarytasem lokalnej kuchni jest wypiekany na 11 listopada, dzień św. Marcina - rogal świętomarciński, produkt którego nazwa została wpisana do unijnego rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).

(czytaj więcej)