Dziś mamy 14 listopada 2025, piątek, imieniny obchodzą:
12 października 2025

"Polska cytryna" pełna witamin. Pigwa polecana przy przeziębieniach

fot. freepik

fot. freepik

Pigwa to owoc o niezwykłych właściwościach# zdrowotnych, często niedoceniany, a warty uwagi zarówno w kuchni, jak i w domowej apteczce.

Jakie ma właściwości?

Pigwa zawiera bogactwo witamin, minerałów i substancji bioaktywnych:

Witamina C – wspiera odporność, działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie.

Witaminy z grupy B – wspomagają układ nerwowy i przemianę materii.

Potas, magnez, żelazo i wapń – wzmacniają serce, kości i układ krwionośny.

Pektyny i błonnik – regulują trawienie, obniżają poziom cholesterolu i wspomagają oczyszczanie organizmu.

Garbniki – działają ściągająco i przeciwbakteryjnie, pomagają przy biegunkach i stanach zapalnych żołądka.

Antyoksydanty (polifenole, flawonoidy) – chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, wspomagają profilaktykę nowotworów i chorób serca.

Zastosowanie zdrowotne

Pigwa jest szczególnie polecana przy:

- przeziębieniach i infekcjach gardła (sok lub syrop z pigwy łagodzi kaszel),

- problemach trawiennych (napar z liści lub owoce gotowane),

- anemii (dzięki zawartości żelaza),

- osłabieniu i stresie (działa łagodząco i tonizująco).

Pigwę często stosuje się w formie:

- syropu (z miodem lub cukrem),

- nalewki (pigwówki),

- konfitury,

- herbatki z suszonych owoców lub liści.

Kiedy zbierać pigwę?

Najlepiej od połowy października do początku listopada, w zależności od pogody i regionu.

Pigwy najlepiej zbierać tuż przed pierwszymi przymrozkami – wtedy są najbardziej aromatyczne i mają najwyższą zawartość składników odżywczych. Po zbiorze można je przechowywać kilka tygodni w chłodnym, suchym miejscu, dzięki czemu nabierają delikatności i słodyczy.

Oceń artykuł: 7 5

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!


0

Dzień Świętego Marcina. Tradycje z różnych stron Europy

11 listopada w wielu krajach Europy obchodzi się# Dzień Świętego Marcina – patrona m.in. żołnierzy, podróżników, dzieci i ubogich. Święty Marcin z Tours, urodzony na terenach dzisiejszych Węgier, zasłynął z dobroci i pomocy potrzebującym.

(czytaj więcej)
0

Józef Piłsudski. Młodość współtwórcy niepodległości

Józef Piłsudski wywodził się z rodu szlacheckiego#, osiadłego na Wileńszczyźnie co najmniej od XVII wieku. Urodził się 5 grudnia 1867 r. w majątku Zułów. Był czwartym dzieckiem Józefa i Marii z domu Billewicz. Miał jedenaścioro rodzeństwa. Najbardziej znani byli Bronisław – etnograf, odkrywca Ajnów – autochtonicznego ludu Japonii, i Jan, prawnik, w okresie międzywojennym poseł na Sejm, minister skarbu i wiceprezes Banku Polskiego.

(czytaj więcej)
0

Dzisiaj 11 listopada. Narodowe Święto Niepodległości

107 lat temu urzeczywistniły się marzenia# narodu polskiego o długo wyczekiwanej wolności po tym, gdy wskutek rozbiorów pod koniec XVIII w. Rzeczpospolita zniknęła z mapy Europy. Odzyskanie przez Polskę niepodległości w 1918 r. po 123 latach zaborów było wynikiem nie tylko sprzyjających okoliczności dziejowych, ale także ofiary krwi, poświęcenia i pracy wielu pokoleń Polaków. O Niepodległą walczyli w wojnach napoleońskich, zrywach narodowowyzwoleńczych i I wojnie światowej, jak również podejmowali codzienny trud zachowania polskiej tożsamości na terenach pod panowaniem zaborców i na emigracji.

(czytaj więcej)
0

Rogal świętomarciński. Tradycyjny przysmak prosto z Wielkopolski

Oferta kulinarna województwa wielkopolskiego jest# niezwykle bogata. To region, w którym tradycyjne jedzenie ma się wręcz znakomicie. Od dekad kultywowane są tu tradycyjne dla tego obszaru produkty i dania. W codziennym jadłospisie każdego Wielkopolanina znaleźć można pyry (ziemniaki) z gzikiem, polewkę na serwatce, korbal (dynię) czy plyndze (placki ziemniaczane). Jednak najznamienitszym rarytasem lokalnej kuchni jest wypiekany na 11 listopada, dzień św. Marcina - rogal świętomarciński, produkt którego nazwa została wpisana do unijnego rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).

(czytaj więcej)