Walentynki. Idealny moment, by zakochać się w zupełnie nowych smakach
fot. pow
Nieistotne czy tegoroczne walentynki #planujemy spędzić w parze, czy samotnie – ważne, aby tego dnia znaleźć czas na delektowanie się tym, co lubimy najbardziej. Święto zakochanych to także doskonała okazja by spróbować czegoś, na co do tej pory brakowało nam odwagi lub sprzyjających okoliczności. Być może zakochamy się w zupełnie nowych smakach, a z niektórymi składnikami lub przyprawami zwiążemy się na długie lata.
Zaufaj magicznym mocom afrodyzjaków
Choć dla niektórych, już sama czynność spożywania ulubionych posiłków jest niezwykłą przyjemnością, istnieją takie składniki i potrawy, które dodatkowo potęgują nasze doznania. Naturalne afrodyzjaki to substancje zawarte w składnikach spożywczych, które wyczuwalnie wpływają na nasze zmysły, potęgując odczuwaną przyjemność.
Magiczne właściwości afrodyzjaków wykorzystywano już w starożytności. Ich nazwa pochodzi wszak bezpośrednio od imienia bogini miłości. Dziś ich cudowne właściwości udowodniono naukowo, potwierdzając ich wpływ zarówno na poziom neuroprzekaźników w mózgu, jak i męskich i damskich hormonów czy ukrwienia poszczególnych narządów.
Do najpopularniejszych afrodyzjaków zaliczamy m.in. ostrygi, kakao, szparagi, truskawki, papryczki chili, kozieradkę, korzeń czerwonego żeń-szenia oraz korzeń maca. Już niewielka ilość tych składników może podkręcić każde, nawet najbardziej pospolite danie. O ile nie każdy gustuje w owocach morza, tym bardziej tych spożywanych na surowo, dużo łatwiej znaleźć miłośnika czekolady lub ostrych przypraw. Blanszowane i grillowane szparagi, polane sosem na bazie roztopionego żółtego sera, przyprawione szczyptą papryki chili będą stanowić idealną przekąskę po długim romantycznym spacerze.
Aby prawdziwie dopieścić zmysły zwróćmy uwagę na jakość wybieranych produktów.
– Najwyższej jakości dojrzewający ser żółty zawiera tak naprawdę tylko cztery składniki: mleko, sól, bakterie fermentacji mlekowej i podpuszczkę mikrobiologiczną – podkreśla Ewa Polińska z MSM Mońki. – Do produkcji tak chętnie wybieranych przez konsumentów serów typu holenderskiego i szwajcarskiego, używamy lokalnych składników, które swoją wyjątkowość zawdzięczają bogactwu przyrody Doliny Biebrzy. Znakomitym przykładem sera inspirowanego regionem, w którym powstaje, jest nasz ser Podlaski, który na półce sklepowej wyraźnie wyróżnia się swoim słonecznym kolorem. – dodaje.
Podejmij walentynkowe wyzwanie
Ostrygi to jeden z największych symboli luksusu i niczym nieskrępowanej miłości. Świeże ostrygi mają delikatnie morski zapach, a ich muszle są szczelnie zamknięte. Ich miąższ jest błyszczący, wilgotny i miejscami przezroczysty. Ostrygi powinny być spożywane w ciągu zaledwie kilku dni od daty połowu, dlatego już sam ich zakup w polskich warunkach stanowi niemałe wyzwanie.
Zdaniem koneserów, próbując ostryg po raz pierwszy, należy skosztować je na surowo, bez jakichkolwiek dodatków. Tylko wtedy jesteśmy w stanie w pełni docenić ich wyjątkowy smak. Niestety, specyficzna konsystencja wnętrza tego skorupiaka, dla wielu miłośników dobrej kuchni stanowi nie lada wyzwanie. Walentynki wydają się zatem idealnym czasem, by się przełamać. Być może eksperyment zaowocuje nową miłością?
Ostrygi śmiało można poddawać także obróbce termicznej. Smakują znakomicie w wersji zapiekanej z dodatkiem tartego sera żółtego oraz podsmażonej na oliwie szalotki. Przed włożeniem do piekarnika, należy je umieścić w słonej wodzie na minimum 2 godziny. Ostrygi, które się otworzą należy wyrzucić, natomiast te, które pozostały zamknięte umieścić na ok. 15 minut w czystej, zimnej wodzie, a następnie otworzyć za pomocą ostrego nożyka. Miąższ należy wyciągnąć, a skorupki umyć, by użyć je ponownie jako małe naczynia do zapiekania.
– Do zapiekania najlepiej nadają się sery żółte o zwartej, ale sprężystej konsystencji: łagodna i śmietankowa Gouda, ser Edamski z wyczuwalną orzechową nutą lub pikantny ser Podlaski – poleca Ewa Polińska z MSM Mońki. - Sekretem naszych serów typu holenderskiego jest mleko. Najwyższej jakości mleko sprawia, że ser wyróżnia się pod względem walorów smakowych i odżywczych, ale także kusi pięknym żółtym kolorem, który dodatkowo pobudza apetyt.
Odkryj potencjał rodzimej kozieradki
Łagodzenie bólu, poprawa trawienia, lepszy metabolizm cukrów oraz usprawnienie pracy serca – to tylko niektóre z cudownych właściwości kozieradki. To skromnie wyglądające zioło od wieków stosowane jest zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. To także potwierdzony przez naukowców naturalny afrodyzjak. Choć kozieradka występuje głównie w krajach basenu Morza Śródziemnego oraz Azji Zachodniej, z powodzeniem uprawiana jest także w Polsce, głównie jako roślina pastewna i miododajna.
Kozieradka wykorzystywana jest głównie w kuchni arabskiej i indyjskiej. Ma charakterystyczny, intensywny aromat i wyczuwalnie goryczkowy smak, który idealnie pasuje do różnego rodzaju mięs i gulaszów z wykorzystaniem strączków. Pokruszone ziarna kozieradki sprawdzają się także jako składnik marynat oraz panierek do drobiu, warzyw i sera oraz dodatek do pieczywa, falafeli i chutney'ów.
Kozieradka to przyprawa, którą śmiało możemy dodać do wszystkich dań z wykorzystaniem mielonego mięsa wołowo-wieprzowego. Wielbicielom kulinarnych podróży po świecie, szczególnie polecamy przepis na pierożki empanadas z mięsem, warzywami i serem żółtym, który umili każdą romantyczną randkę, zarówno w plenerze, jak i w domowych pieleszach. Smacznego!
Pierożki empanadas z mięsem, warzywami i serem żółtym
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki soli
1 jajko
½ szklanki zimnej wody
3 łyżki oleju
Farsz:
300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
150 g sera Gouda MSM Mońki
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
1,5 dojrzałej czerwonej papryki
płatki chili
pokruszone ziarna kozieradki
½ natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
olej do głębokiego smażenia
pół szklanki wody
Wykonanie:
Składniki na ciasto wymieszać, stopniowo dodając wodę i wyrobić na jednolitą masę. Następnie rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wykroić średniej wielkości kółka (najlepiej użyć spodu małej miseczki lub szklanki).
Czosnek i cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju aż do lekkiego zrumienienia. Następnie dodać mięso, doprawić solą, pieprzem i podlać wodą. Po kilku minutach duszenia dodać pokrojoną w kostkę paprykę, płatki chili i pokruszone ziarenka kozieradki.
Na koniec dołączyć dwie łyżki masła, wymieszać i pozostawić do wystygnięcia. Dodać ser starty na grubych oczkach, pokrojoną natkę pietruszki i wymieszać z zimnym farszem (zagnieść dłonią).
Z gotowego farszu mięsnego uformować kulki w wielkości orzecha włoskiego, położyć na wykrojone krążki z ciasta i skleić brzegi.
Gotowe pierogi wrzucić na rozgrzany, głęboki olej i smażyć do uzyskania jasnozłotego koloru. Wyjęte z garnka ułożyć na ręczniku papierowym, aby odsączyć tłuszcz. Podawać z ulubionym sosem.
Materiał: Patrycja Ogrodnik
Czytaj również
Dodaj komentarz
Dzień Świętego Marcina. Tradycje z różnych stron Europy
11 listopada w wielu krajach Europy obchodzi się# Dzień Świętego Marcina – patrona m.in. żołnierzy, podróżników, dzieci i ubogich. Święty Marcin z Tours, urodzony na terenach dzisiejszych Węgier, zasłynął z dobroci i pomocy potrzebującym.
(czytaj więcej)Józef Piłsudski. Młodość współtwórcy niepodległości
Józef Piłsudski wywodził się z rodu szlacheckiego#, osiadłego na Wileńszczyźnie co najmniej od XVII wieku. Urodził się 5 grudnia 1867 r. w majątku Zułów. Był czwartym dzieckiem Józefa i Marii z domu Billewicz. Miał jedenaścioro rodzeństwa. Najbardziej znani byli Bronisław – etnograf, odkrywca Ajnów – autochtonicznego ludu Japonii, i Jan, prawnik, w okresie międzywojennym poseł na Sejm, minister skarbu i wiceprezes Banku Polskiego.
(czytaj więcej)Dzisiaj 11 listopada. Narodowe Święto Niepodległości
107 lat temu urzeczywistniły się marzenia# narodu polskiego o długo wyczekiwanej wolności po tym, gdy wskutek rozbiorów pod koniec XVIII w. Rzeczpospolita zniknęła z mapy Europy. Odzyskanie przez Polskę niepodległości w 1918 r. po 123 latach zaborów było wynikiem nie tylko sprzyjających okoliczności dziejowych, ale także ofiary krwi, poświęcenia i pracy wielu pokoleń Polaków. O Niepodległą walczyli w wojnach napoleońskich, zrywach narodowowyzwoleńczych i I wojnie światowej, jak również podejmowali codzienny trud zachowania polskiej tożsamości na terenach pod panowaniem zaborców i na emigracji.
(czytaj więcej)Rogal świętomarciński. Tradycyjny przysmak prosto z Wielkopolski
Oferta kulinarna województwa wielkopolskiego jest# niezwykle bogata. To region, w którym tradycyjne jedzenie ma się wręcz znakomicie. Od dekad kultywowane są tu tradycyjne dla tego obszaru produkty i dania. W codziennym jadłospisie każdego Wielkopolanina znaleźć można pyry (ziemniaki) z gzikiem, polewkę na serwatce, korbal (dynię) czy plyndze (placki ziemniaczane). Jednak najznamienitszym rarytasem lokalnej kuchni jest wypiekany na 11 listopada, dzień św. Marcina - rogal świętomarciński, produkt którego nazwa została wpisana do unijnego rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!