Szachy i warcaby
Mistrz województwa do lat 7. Szachy szybkie
Radosne wiadomości dotarły do nas z Czernikowa. Mistrzem województwa #w szachach szybkich w grupie chłopców do lat 7 został Hubert Tucholski z UKS Szachy Osielsko.
(czytaj więcej)Sukces mieszkanki gminy Sicienko. Marysia mistrzynią!
Dnia 9 maja Wójt Gminy Sicienko Piotr Chudzyński spotkał #się z Mistrzynią Województwa Kujawsko-Pomorskiego w szachach szybkich Marysią Barczak, która obroniła zdobyty w ubiegłym roku tytuł.
(czytaj więcej)Złoty medal dla młodego szachisty. Międzyszkolna Liga Szachowa
Miło nam podzielić się informacją o osiągnięciach uczestników nauki gry w# szachy w Sicienku. Dziś Bruno Oźmiński pokazał nam puchar i medal za I miejsce, które zajął w turnieju Międzyszkolnej Lidze Szachowej w Łochowie.
(czytaj więcej)Zakończyły się zmagania szachistów. Piotr Szybowicz okazał się najlepszy
Piotr Szybowicz (Szubin), Grzegorz Galiński (Koronowo) i# Mikołaj Włoch (Bydgoszcz) stanęli na podium w kolejnych zawodach szachowych.
(czytaj więcej)I Mrotecki Festiwal Szachowy. Na podium mieszkańcy powiatu bydgoskiego
W sobotę 23 października odbył się w# Mroczy I Mrotecki Festiwal Szachowy z udziałem przedstawicieli województwa wielkopolskiego i województwa kujawsko – pomorskiego.
(czytaj więcej)Mistrzostwa województwa w szachach. Kto okazał się najlepszy?
W dniach 16-17 października w Nakielskim Ośrodku Kultury odbyły się# 74 Mistrzostwa Województwa Kujawsko - Pomorskiego w Szachach w ramach III Nakielskiego Festiwalu Szachowego.
(czytaj więcej)Ciekawostki rolnicze z gminy. Uprawa buraka cukrowego
Dziś opowiemy o wyjątkowej postaci - Józefie Budzie. A w związku z tym, że #na okolicznych polach rozpoczęły się już wiosenne prace, nie zabraknie w naszej ciekawostce też wątku rolniczego.
(czytaj więcej)Domowa pizza. Jak dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu?
Chrupiący spód, soczyste warzywa, aromatyczne zioła i gorący,# rozpływający się żółty ser – pizza to danie, którym można delektować się na całym świecie. Prosta receptura zdobyła serca przedstawicieli różnych kultur, które tworzą własne kombinacje oparte na lokalnych składnikach. Nic dziwnego, klasyczna pizza to wręcz uzależniająca mieszanka sycących węglowodanów, wzmacniających smak tłuszczy, dodającego energii białka oraz pobudzających mikroelementów, pochodzących ze świeżych warzyw i ziół. Jak zatem odpowiednio dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu, a jednocześnie zaskoczyć swoich gości zupełnie nowym smakiem? Podpowiadamy!
(czytaj więcej)Ponad 5,5 mln transakcji bonami. ZUS dokonał podsumowania programu
Rodzice i opiekunowie mieli dużo czasu na wykorzystanie #bonu turystycznego. Program wystartował 1 sierpnia 2020 r. i obowiązywał do 31 marca 2023 r. W tym czasie zrealizowano ponad 5,5 mln transakcji bonami na łączną kwotę blisko 3,2 mld zł. Suma płatności zrealizowanych przez mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego przekroczyła 160,6 mln zł.
(czytaj więcej)Słodkości na tłusty czwartek. Przygotuj puszyste faworki
Tłusty Czwartek to w Polsce, jak wiadomo, #święto pod znakiem pączka. Inne ciastka i słodkości schodzą zwykle na dalszy plan, my chcemy jednak przypomnieć, że słodkości, które możemy serwować w tym wyjątkowo pysznym dniu jest znacznie więcej. Dajemy trzy propozycje.
(czytaj więcej)