Dziś mamy 29 marca 2024, piątek, imieniny obchodzą:
26 maja 2022

Jak wykonać własny kompost? Oto instrukcja krok po kroku:

fot. UG w Dobrczu

fot. UG w Dobrczu

Prowadzenie kompostownika to doskonały sposób na #wykorzystanie resztek jedzenia oraz zwiędłych roślin, w myśl zasady „zero waste”. Rośliny uprawiane w ziemi zasilanej kompostem będą bujniejsze, bardziej odporne na choroby oraz szkodniki i lepiej zniosą różnice temperatur.

Co wrzucać do kompostownika?

Poza resztkami roślin pochodzącymi z ogrodu, na kompost nadają się odpadki kuchenne (bez mięsa i kości), fusy z kawy i herbaty, bezzapachowe chusteczki higieniczne, niezadrukowany i pocięty papier, wytłoczki od jajek, zużyta ziemia z doniczek.

Czego nie należy wrzucać do kompostownika?

– liści orzecha włoskiego i dębu, ponieważ rozkładają się bardzo długo i mają właściwości zakwaszające,
– chwastów z widocznymi nasionami,
– chorych roślin,
– zbyt dużej ilości skórek z owoców cytrusowych, gdyż te pryskane są środkami chemicznymi umożliwiającymi ich długi transport,
– mięsa, kości,
– odchodów zwierząt domowych.

Kompostownik – podpowiadamy wykonanie krok po kroku

  • Zbij skrzynkę z drewnianych desek lub kup gotowy plastikowy termokompostownik, który znacznie szybciej rozkłada materię organiczną. Jeśli widzisz taką potrzebę, zabezpiecz dno kompostownika przed kretami np. ażurową siatką zapewniająca styczność kompostowanej masy z podłożem.
  • Wybierz zacienione miejsce. W pełnym słońcu kompost będzie przesychał, za to w głębokim cieniu temperatura będzie niższa, przez co rozkład wolniejszy. Pamiętaj o właściwym wyznaczeniu miejsca lokalizacji kompostownika. Kwestia ta została uregulowana w Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Zgodnie z § 36 ust. 3 rozporządzenia, odległość m.in. kompostowników o pojemności od 10 do 50 m3 od granicy działki sąsiedniej powinna wynosić co najmniej 7,5 m. Ponadto, niezależnie od tej regulacji, zgodnie z art. 5 ust. 1 pkt 9 ustawy Prawo budowlane, każdy kto projektuje i buduje obiekt budowlany, ma obowiązek poszanowania uzasadnionego interesu osób trzecich.
  • Dodawaj resztki roślin i jedzenia. Przerzucaj warstwy za każdym razem, gdy dodasz nowe resztki, to napowietrza pryzmę i przyspiesza rozkład.
  • Przyspiesz proces kompostowania – możesz w tym celu użyć dojrzałego kompostu lub specjalnych szczepionek kompostowych, zawierających bakterie tlenowe i inne pożyteczne mikroorganizmy glebowe.
  • Wykorzystaj dżdżownice, które pomogą szybko przetworzyć odpady. Nie musisz szukać ich w ziemi, możesz odwiedzić sklep wędkarski. Zapytaj o dżdżownice kalifornijskie, jest to najbardziej żarłoczny gatunek.
  • Odpadki i żyjące w nich dżdżownice potrzebują wilgoci. Podlewaj kompostownik, ale z umiarem.
  • Zapewnij dostęp powietrza – bez tlenu rośliny zgniją.

Materiał: UG w Dobrczu/red.

Oceń artykuł: 6 11

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!


0

Pod Bydgoszczą wylądowało UFO? Tajemniczy spodek pod lasem

- To spodek obcej cywilizacji, UFO, a może to jakieś urządzenie szpiegowskie z# innego kraju? - spekulują mieszkańcy Tarkowa Dolnego w powiecie bydgoskim na widok dziwnego pojazdu, który stanął na jednej z łąk pod lasem w powiecie bydgoskim.

(czytaj więcej)
0

Domowa pizza. Jak dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu?

Chrupiący spód, soczyste warzywa, aromatyczne zioła i gorący,# rozpływający się żółty ser – pizza to danie, którym można delektować się na całym świecie. Prosta receptura zdobyła serca przedstawicieli różnych kultur, które tworzą własne kombinacje oparte na lokalnych składnikach. Nic dziwnego, klasyczna pizza to wręcz uzależniająca mieszanka sycących węglowodanów, wzmacniających smak tłuszczy, dodającego energii białka oraz pobudzających mikroelementów, pochodzących ze świeżych warzyw i ziół. Jak zatem odpowiednio dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu, a jednocześnie zaskoczyć swoich gości zupełnie nowym smakiem? Podpowiadamy!

(czytaj więcej)
0

Ponad 5,5 mln transakcji bonami. ZUS dokonał podsumowania programu

Rodzice i opiekunowie mieli dużo czasu na wykorzystanie #bonu turystycznego. Program wystartował 1 sierpnia 2020 r. i obowiązywał do 31 marca 2023 r. W tym czasie zrealizowano ponad 5,5 mln transakcji bonami na łączną kwotę blisko 3,2 mld zł. Suma płatności zrealizowanych przez mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego przekroczyła 160,6 mln zł.

(czytaj więcej)
0

Słodkości na tłusty czwartek. Przygotuj puszyste faworki

Tłusty Czwartek to w Polsce, jak wiadomo, #święto pod znakiem pączka. Inne ciastka i słodkości schodzą zwykle na dalszy plan, my chcemy jednak przypomnieć, że słodkości, które możemy serwować w tym wyjątkowo pysznym dniu jest znacznie więcej. Dajemy trzy propozycje.

(czytaj więcej)