Dziś mamy 28 kwietnia 2024, niedziela, imieniny obchodzą:
29 lutego 2024

Rok Przestępny - 29 luty. Raz na cztery lata

fot. powierzone

fot. powierzone

Rok przestępny wprowadzono w Polsce w 1582 r. i jest to zasługa papieża#Grzegorza XIII. Pochodził z rodziny kupieckiej, studiował prawo. Przyczynił się do znacznego podniesienia poziomu intelektualnego kleru w swoim czasie.. co nie było rzeczą oczywistą jakby mogło się zadawać.

Jego umiłowanie nauki, ciągłe dążenie do jej rozwijania i rozpowszechniania doprowadziło min. do opracowania kalendarza gregoriańskiego. Nad szczegółami pracowali min. Christoph Clavius, Gulielmo Sirleto oraz Luigiego Lilio. Swoją bulle ogłosił 13 lutego 1581 r. i nakazał zmiany od października – opuszczenie 10-ciu dni – po 4 ma nastąpić 15 października. Dodatkowo lata 1700,1800, 1900, 2100 nie będą przestępne. Protestanccy władcy reformę kalendarza przyjęli ze stu letnim opóźnieniem a prawosławni patriarchowie przyjęli ją dopiero w XX w!.

Materiał: Anna Maj

Oceń artykuł: 13 11

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!


0

Ciekawostki rolnicze z gminy. Uprawa buraka cukrowego

Dziś opowiemy o wyjątkowej postaci - Józefie Budzie. A w związku z tym, że #na okolicznych polach rozpoczęły się już wiosenne prace, nie zabraknie w naszej ciekawostce też wątku rolniczego.

(czytaj więcej)
0

Domowa pizza. Jak dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu?

Chrupiący spód, soczyste warzywa, aromatyczne zioła i gorący,# rozpływający się żółty ser – pizza to danie, którym można delektować się na całym świecie. Prosta receptura zdobyła serca przedstawicieli różnych kultur, które tworzą własne kombinacje oparte na lokalnych składnikach. Nic dziwnego, klasyczna pizza to wręcz uzależniająca mieszanka sycących węglowodanów, wzmacniających smak tłuszczy, dodającego energii białka oraz pobudzających mikroelementów, pochodzących ze świeżych warzyw i ziół. Jak zatem odpowiednio dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu, a jednocześnie zaskoczyć swoich gości zupełnie nowym smakiem? Podpowiadamy!

(czytaj więcej)
0

Ponad 5,5 mln transakcji bonami. ZUS dokonał podsumowania programu

Rodzice i opiekunowie mieli dużo czasu na wykorzystanie #bonu turystycznego. Program wystartował 1 sierpnia 2020 r. i obowiązywał do 31 marca 2023 r. W tym czasie zrealizowano ponad 5,5 mln transakcji bonami na łączną kwotę blisko 3,2 mld zł. Suma płatności zrealizowanych przez mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego przekroczyła 160,6 mln zł.

(czytaj więcej)
0

Słodkości na tłusty czwartek. Przygotuj puszyste faworki

Tłusty Czwartek to w Polsce, jak wiadomo, #święto pod znakiem pączka. Inne ciastka i słodkości schodzą zwykle na dalszy plan, my chcemy jednak przypomnieć, że słodkości, które możemy serwować w tym wyjątkowo pysznym dniu jest znacznie więcej. Dajemy trzy propozycje.

(czytaj więcej)