Dziś mamy 27 kwietnia 2024, sobota, imieniny obchodzą:
13 lutego 2024

Nawet 5 tys. zł dla prymusów. Nagrodzeni uczniowie z powiatu bydgoskiego

fot. Mikołaj Kuras

fot. Mikołaj Kuras

714 uczniów szkół podstawowych, liceów ogólnokształcących i szkół muzycznych#otrzyma w tym roku stypendia w ramach marszałkowskiego projektu Prymusi Pomorza i Kujaw II. Wsparcie finansowe trafi także do uzdolnionych zawodowców – łącznie w tym roku nagrodzimy ponad 1,2 tys. prymusów.

– Samorząd województwa przykłada dużą wagę do jakości kształcenia i czyni bardzo wiele, by związane z kształceniem wydatki nie obciążały nadmiernie budżetów rodzin, zwłaszcza tych mniej zamożnych. Zależy nam, by uzdolnieni młodzi ludzie mieli warunki ku temu, by w pełni wykorzystać swój potencjał – podkreśla marszałek Piotr Całbecki.

Projekt stypendialny realizujemy w oparciu o środki z Unii Europejskiej w ramach programu regionalnego Fundusze Europejskie dla Kujaw i Pomorza 2021-2027. W roku szkolnym 2023/2024 wsparcie trafi do 714 uczniów regionu. Wysokość stypendium wynosi od 300 do 500 złotych miesięcznie. Wsparcie można przeznaczyć na cele związane z rozwojem edukacyjnym – m.in. zakup książek, komputera, udział w dodatkowych zajęciach i konkursach, opłacenie dostępu do internetu, dojazdów do szkoły oraz zakwaterowania.

Najliczniej reprezentowane szkoły to Uniwersyteckie Liceum Ogólnokształcące w Toruniu (114 stypendystów), I Liceum Ogólnokształcące im. Mikołaja Kopernika w Toruniu (67), IV Liceum Ogólnokształcące im. Tadeusza Kościuszki w Toruniu (46), I Liceum Ogólnokształcące im. Ziemi Kujawskiej we Włocławku (46) i I Liceum Ogólnokształcące im. Jana Kasprowicza z Oddziałami Dwujęzycznymi w Inowrocławiu (24).

Poniżej prezentujemy listę wyróżnionych uczniów z powiat bydgoskiego:
Karolina Jaremba - Szkoła Podstawowa im. Jana Pawła II w Łochowie
Kajetan Korach - Szkoła Podstawowa im. Jana Pawła II w Łochowie
Ziemowit Zapert - Szkoła Podstawowa im. Jana Pawła II w Łochowie
Antoni Czapkowski - Szkoła Podstawowa im. Mariana Rejewskiego w Białych Błotach
Szymon Gotowicz - Szkoła Podstawowa im. Mariana Rejewskiego w Białych Błotach
Felix Krysiak - Szkoła Podstawowa im. Mariana Rejewskiego w Białych Błotach
Mikołaj Praca - Szkoła Podstawowa im. Mariana Rejewskiego w Białych Błotach
Dominika Radziejewska - Szkoła Podstawowa im. Mariana Rejewskiego w Białych Błotach
Paweł Brudnicki - Szkoła Podstawowa im. Polskich Olimpijczyków w Osielsku
Emilia Jankowska - Szkoła Podstawowa im. Polskich Olimpijczyków w Osielsku
Inga Wojtycka - Szkoła Podstawowa im. Polskich Olimpijczyków w Osielsku
Nel Dziamska - Zespół Szkół we Wtelnie

Prymusi Pomorza i Kujaw II w liczbach:
- w roku szkolnym 2023/2024 stypendia otrzyma 714 uczniów
- 133 stypendystów to uczniowie podstawówek, a 581 szkół ponadpodstawowych
- wysokość wsparcia wynosi od 2 do 5 tysięcy złotych.

Materiał: Beata Krzemińska /rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego

Oceń artykuł: 9 8

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!


0

Ciekawostki rolnicze z gminy. Uprawa buraka cukrowego

Dziś opowiemy o wyjątkowej postaci - Józefie Budzie. A w związku z tym, że #na okolicznych polach rozpoczęły się już wiosenne prace, nie zabraknie w naszej ciekawostce też wątku rolniczego.

(czytaj więcej)
0

Domowa pizza. Jak dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu?

Chrupiący spód, soczyste warzywa, aromatyczne zioła i gorący,# rozpływający się żółty ser – pizza to danie, którym można delektować się na całym świecie. Prosta receptura zdobyła serca przedstawicieli różnych kultur, które tworzą własne kombinacje oparte na lokalnych składnikach. Nic dziwnego, klasyczna pizza to wręcz uzależniająca mieszanka sycących węglowodanów, wzmacniających smak tłuszczy, dodającego energii białka oraz pobudzających mikroelementów, pochodzących ze świeżych warzyw i ziół. Jak zatem odpowiednio dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu, a jednocześnie zaskoczyć swoich gości zupełnie nowym smakiem? Podpowiadamy!

(czytaj więcej)
0

Ponad 5,5 mln transakcji bonami. ZUS dokonał podsumowania programu

Rodzice i opiekunowie mieli dużo czasu na wykorzystanie #bonu turystycznego. Program wystartował 1 sierpnia 2020 r. i obowiązywał do 31 marca 2023 r. W tym czasie zrealizowano ponad 5,5 mln transakcji bonami na łączną kwotę blisko 3,2 mld zł. Suma płatności zrealizowanych przez mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego przekroczyła 160,6 mln zł.

(czytaj więcej)
0

Słodkości na tłusty czwartek. Przygotuj puszyste faworki

Tłusty Czwartek to w Polsce, jak wiadomo, #święto pod znakiem pączka. Inne ciastka i słodkości schodzą zwykle na dalszy plan, my chcemy jednak przypomnieć, że słodkości, które możemy serwować w tym wyjątkowo pysznym dniu jest znacznie więcej. Dajemy trzy propozycje.

(czytaj więcej)